§:3 Wanki on kielletty

9) Ryhtymästä riitoihin eli tappeluihin muiden wankien kanssa, nauramasta ääneen, laulamasta, wiheltelemästä, huutelemasta, luikkaamasta tahi pitämästä muita sopimattomia kujeita.
10) Kiipeämästä ikkunoihin.
11) Sopimattomalla ähkymisellä tahi rykimisellä häiritsemästä jumalanpalwelusta tahi opetusta.
12) Koputtelemasta seiniin tahi muuta ääntä pitämästä.

Nämä ja 16 sivua muita ohjeita on kirjattu kahdella kielellä julkaisuun Ordningsregler för fångare wid tukthuset i Tawastehus – Järjestyssääntöjä wangeille Hämeenlinnan kuritushuoneessa. Säännöt on allekirjoittanut vankilanjohtaja P. A. Brofeldt, ja kirjanen on painettu vuonna 1877.

Linkki johtaa Hämeenlinnan kirjaston Lydia-aineistopankkiin, jonne on koottu suuri määrä kullanarvoista mutta julkaisuvapaata materiaalia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Hämeenlinnan historiasta. Siellä on postikorttikokoelmia, karttoja, pienpainatteita ja äänitallenteita.

Yksityiskohtaiset kielto- ja kehotuspykälät antavat sielun silmiä, korvia, nenää ja ihoa puhuttelevan kuvan 1800-luvun vankilan arjesta.

Tarvitsen tätä ja monia muita vanhoja painotuotteita kirjoitustöissäni. Niin hyvin kuin viihdynkin kirjastoissa ja arkistoissa, olen iloinen siitä, että voin tutustua inspiroiviin aineistoihin myös tutun työpöytäni äärellä!

Hämeen sanomat 1895 Tekstihuoltamo

Hämeen Sanomat, 09.11.1895, nr. 128, s. 4. Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot

Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ovat aarreaitta, joka on mullistanut tietokirjatutkimuksen. Siellä on jokaisen vapaasti luettavissa yli 3 000 000 digitoitua sivua sanomalehtiä, aikakauslehtiä vuosilta 1771–1910 ja pienpainatteita vuoteen 1944 saakka.

Ei enää toiveikasta mikrofilmien pyörittelyä tai hauraiden lehtien kääntelyä. Ennen kaikkea noihin yli 3 miljoonaan sivuun voi tehdä täsmällisiä hakuja – vaikkapa uutisia, joissa mainitaan Hämeenlinnan vankila.