Kesäkuu on kansainvälinen Pride-kuukausi – kesäkuun lopulla vuonna 1969 newyorkilaisen Stonewall-baarin asiakkaat nousivat vastustamaan epäoikeudenmukaista kohtelua, ja siitä alkoi kansanliike, joka ulottui lopulta myös kotimaamme kylmille rannoille.

Helsinki Pride 2017 pyörähtää tänään käyntiin myös täällä kotikaupungissani Helsingissä. Varhaisista mielenosoituksista ja sittemmin Vapautuspäivistä on kasvanut kansainvälinen Pride-tapahtuma, jonka näkyvin yksittäinen ilmentymä on vuosi vuodelta suuremmaksi laajeneva kulkue. Tänä vuonna siihen on liittymässä myös poliisikunnan edustus, ja erilaiset ammattijärjestöt ovat olleet mukana jo pitkään. Kulkueen ydin ovat kuitenkin yksilöt, eivät tahot. Aakkosketjun pelaajat: homot, lesbot, biseksuaalit, koko transkirjo, intersukupuoliset – HLBTQI+ – ovat keskiössä.

Sateenkaaren värien, markkinahumun, ilonpidon ja näkyväksi tulemisen tärkeyden taustalla voi hyvin pitää vanhanaikaista kolmikantaa ”vapaus, veljeys, tasa-arvo”, joka piirrettiin Ranskan vallankumouksen aikaan ja jolle perustuu myös Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen sopimus. Siinä on 30 artiklaa, ja lisäksi on muistettava Mahatma Gandhin kritiikki, joka korostaa, että vapaus yksin ei riitä auttamaan ihmiskuntaa.

 

Vapaus

Vapaus sanoa, kritisoida, puolustaa, olla mieltä. Mutta vapauden siamilainen kaksonen on vastuu. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

 

Veljeys

On myös asioita, jotka eivät ole mielipidekysymyksiä, kuten esimerkiksi se, saavatko homot, lesbot, biseksuaalit, koko transkirjo, intersukupuoliset ja muut aakkosketjun (HLBTQI+) sisarukset olla olemassa yhtä paljon kuin joku muu ihmisperheen jäsen.

 

Tasa-arvo

Tasavertaisuus on jotakin muuta kuin sitä, että jotkut suostuvat suvaitsemaan joitakuita muita keskuudessaan. Haluaisitko sinä tulla “suvaituksi”? Tasavertaisuus tarkoittaa muun muassa sen tunnistamista ja tunnustamista, että jokaisella ihmisellä on sama arvo – vaikka ei jaettaisikaan samoja arvoja. Tästä voi palata kohtaan vapaus.

Näiden ajatusten lisäksi suosittelen lämpimästi vierailua Suomi 100 – sateenkaaren väreissä -hankkeen laajalla sivustolla. Minulla on ilo toimia sen webmasterina: vastaan sivuston teknisestä toteutuksesta ja työskentelen sen blogitoimittajana. Sivustolle kootaan sateenkaariraitaa maamme kulttuurielämään Suomen juhlavuonna.